19.6.12

TIP: Antwerpse MoMu Award 2012: Manon Kündig - Mannelijke prieelvogels verpakt in pretentieuze stoffen

 
Elk jaar reikt het ModeMuseum een prijs uit aan een masterstudent van de modeafdeling van de Koninklijke Academie, Artesis Antwerpen. Deze prijs, die in juni overhandigd wordt tijdens de proclamatie van de jury, biedt een student de mogelijkheid om zijn of haar afstudeercollectie te presenteren in een tentoonstelling in de MoMu-galerij. De MoMuprijs wordt toegekend aan een student die gedurende zijn of haar studieperiode een boeiend parcours aflegde en wiens werk opvalt omwille van een unieke beeldtaal. 



De MoMu Award 2012 wordt uitgereikt aan Manon Kündig(zie beeld), met de collectie 'Bowerbird': 
De mannelijke prieelvogel, een klein wezentje dat het vrouwtje verleidt door een vreemde compositie te maken van zowel natuurlijk als synthetisch restafval, met als bedoeling zijn creatief talent te demonstreren, is een echte freak of nature. Hij vormt ook de centrale inspiratie voor de eclectische silhouetten in deze collectie.

'Door het mixen van goede en slechte smaak, onbewuste mode en  mannelijke pronkzucht, toont de collectie hoe schone schijn ophouden op een creatieve en spontane manier kan gebeuren.'

Stoffen die pretenderen iets te zijn wat ze niet zijn, camouflageprints die niet zijn wat ze lijken, namaak carré foulards die tot jas omgetoverd worden, in Kündig’s wereld liggen afval en haute couture niet ver uit elkaar.  

Net zoals de prieelvogel, keek Manon Kündig ook naar haar buren voor inspiratie: als Zwitserse in Borgerhout, integreerde ze typische versieringen materialen en silhouetten die men kan vinden in de culturen van dit district en vele andere. Als een volleerde pick-up artist, verzamelt Kündig inspiratie vanop eender welke plek waar ze er vindt, waarmee ze de schoonheid toont van l’art du hazard

De installatie van de MoMu Award 2012 loopt van dinsdag 12 juni tot en met zondag 14 oktober 2012 in de MoMu Galerij in Antwerpen en de toegang is gratis.   

Hieronder de video van de graduationshow van de Antwerpse Fashion Department 2012: 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten